niedziela, 18 listopada 2012

Rurki

Dzisiaj przepis na rurki nadziewane bitą śmietaną

Ciasto:
1/2 kg mąki
250 g margaryny
1 cukier waniliowy,
ok 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany

(mąkę , cukier waniliowy, margarynę (ścieram na tarku na dużych oczkach) i śmietanę ugniatam i wyrabiam aż do jednolitej masy (ciasta) . nastepnie układam ciasto na folii lekko rozwałkowuje i wkładam do lodówki na 1-3h po tym czasie rozwałkowuje ciasto cieniutko i dziele na pasy o szerokości ok 1cm obwijam foremki do rurek ,obtaczam w cukrze i piekę w piekarniku do złotego koloru )

gdy rurki wychłodzą się  ubijam 500ml śmietany 36% dodaje 3 kopiate łyżki cukru pudru i miksuje .  Napełniam rurki i chłodze w lodówce. SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz