piątek, 5 kwietnia 2013

Jagodzianki z serem

 Drożdżówki to idealne śniadanie dla łasuchów( czytaj mojego męża ):) Nie pierwszy raz ani nie ostatni goszczą u nas na śniadaniu :)

Składniki :
300 ml mleka, letniego
60 g masła
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g maki pszennej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Masa serowa:
400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią
 Wszystkie składniki wymieszać , rozgniatając twaróg i pozostałe składniki.
dodatkowo: 
400 g jagód, do posypania

Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, ok 45 x 45 cm.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera , posypać jagodami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części. Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia ( 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
przepis pochodzi ze strony moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz