sobota, 6 kwietnia 2013

Szarlotka

 Szarlotka jeszcze ciepła ukochane ciasto moje i mojego męża możemy zajadać się nią non stop dlatego często króluje u nas na stole. Pyszności



Składniki:
4 szkl maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny posiekanej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

nadzienie;
jabłka(starte na tarce), sok odcisnąć
1-2 łyżki bułki tartej
1 cukier waniliowy
(wszystkie składniki mieszamy)

Wszystkie składniki mieszamy/ zagniatamy razem do połączenia składników i wyrabiamy do gładkiego ciasta, dzielę go na 2 części 60% i 40% Obwijam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki na ok 1h lub do lodówki na 2 h.
Po tym czasie wałkuje ciasto na ok 0,5cm wykładam na wysmarowaną blachę masłem i wysypana bułką tartą ugniatając lekko i wyścielając ciastem boki blaszki wkładam do piekarnika 180st. na 20 min aż się zarumieni. Po tym czasie wyciągam z piekarnika wykładam jabłka (u mnie były gotowe ze słoika). Resztę ciasta wałkuję i wykładam na nadzienie łącząc delikatnie z już podpieczonym ciastem piekę ok 20 min w 180 st. aż do upieczenia się ciasta na złoty kolor . Gdy przestygnie posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz