wtorek, 7 maja 2013

Pulpeciki ryżowe z mięsem mielonym

Pomysł na obiad: pulpeciki ryżowe z mięsem mielonym w sosie pomidorowo ziołowym  


Składniki
0,5kg mięsa mielonego
1 woreczek ugotowanego ryżu
0,5 puszki kukurydzy (nie konieczne)
przecier pomidorowy
sól , pieprz
zioła: bazylia, tymianek, majeranek, oregano
starty ser żółty do posypania

1.gotujemy ryż do miękkości (ja dodaje troszkę vegety podczas gotowania dla smaku)
2.mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem
3.przygotowujmy sos pomidorowy przecier mieszam z wodą (1 łyżka przecieru na szklankę wody)doprawiam go solą i pieprzem szczyptą cukru dodaje przyprawy według uznania
do miski wsypujemy chłodny ryż oraz mięso mielone dodaje kukurydzę łącze wszystkie składniki ,a następnie tworze z nich pulpeciki, które obtaczam w bułce tartej .Smażę pulpeciki z 2 stron na złoty kolor , następnie przekładam do żaroodpornego naczynia(bez przykrycia), polewam pulpeciki wcześniej przygotowanym sosem.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180-200 stopni na 30min. po 30 min posypuję pulpeciki serem żółtym wkładam z powrotem do piekarnika do czasu rozpuszczenia się sera jak ktoś lubi przypieczony ser to trzyma pulpeciki aż ser na wierzchu się zarumieni
SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz