wtorek, 20 sierpnia 2013

Tort w kształcie piersi

Dziś są mojego męża urodziny więc nie mogło obyć się bez tortu tym razem padło na tort w kształcie piersi z dodatkami jakie on lubi czyli bita śmietana, owoce oraz galaretka:) nie potrzebne są do tego specjalne foremki wystarczy mieć formę na babkę i można stworzyć coś fajnego także zapraszam do oglądania i może skorzystania z przepisu :) 

składniki na 1 babkę(potrzebne są dwie)
3 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 kopiate łyżki mąki pszennej
3/4 szkl wiórków czekoladowych

wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier miksujemy dalej dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i na końcu wiórka tak wymieszaną masę przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez ok 30 min w 180st. Do suchego patyczka. Gdy ostygnie przekrawamy babkę na 2 blaty.

Masa:
300ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka aromatu śmietankowego
4 łyżki cukru pudru

wykonanie:
ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i aromatem do sztywności tak aby nabrana na łyżkę nie spadała z niej.

Dodatkowo:
3 różne galaretki
dowolne owoce
400ml śmietany kremówki 36% (do zdobienia)
4 łyżki cukru pudru
odrobinkę barwnika spożywczego brązowego
odrobinkę kakao

galaretki rozpuszczamy w 1szkl wody pozostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dzielimy na 2 części 90%(brązowy barwnik) i 10%(kakao)



Mus malinowy:
300g malin (mogą być mrożone)
3/4 szkl cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
200ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki serka mascarpone

wykonanie:
Maliny wsypujemy do garnuszka zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia (rozpuszczenia się malin), przecieramy przez sitko by pozbyć się drobnych pestek. W miedzy czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szkl wody. Gdy skończymy przecierać nasze maliny to do powstałego musu wlewamy żelatynę i odkładamy do ostygnięcia. Gdy odrobinę stężeje ubijamy śmietanę na sztywną masę i dodajemy do niej nasz malinowy mus, a na samym końcu serek mascarpone.


 Owoce i galaretkę wykładamy na śmietanę

 Góry naszych babek smarujemy śmietaną i nakładamy na naszą galaretkę
Dziurki naszych babek wypełniamy musem malinowym można na dnie ułożyć jeden okrągły biszkopt u mnie były ciasteczka bellvita, bo tylko je miałam pod ręką. Wkładamy ciasto do lodówki na 2 godzinki aby wszystko stężało. Po tym czasie ubijamy śmietanę dzielimy ją proporcjami 90%(dodajemy odrobinę barwnika brązowego) i 10%(dodajemy odrobinę kakao) i dekorujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz